Światowy Dzień Pszczół
20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół, którego celem jest podkreślenie znaczenia pszczół dla pozyskiwania żywności i zwrócenie uwagi na zagrożenia dla tych owadów. Z tej okazji, na początku miesiąca, uczniowie nauczaniu początkowego spotkali się w sali nr17.
Dzieci miały okazję obejrzeć plaster miody wypełniony efektem pszczelej pracy czyli miodem. Dowiedziały się, w jaki sposób jest przenoszony nektar z łąk do ula, kto wchodzi w skład pszczelej rodziny, jak wygląda pszczela matka, ile żyją pszczoły oraz ile miodu, w ciągu około 40 dni swojego życia produkuje pszczoła (niecała łyżeczka), w jaki sposób pozyskać i wychować pszczele matki, jak dbać o pszczele rodziny i pasiekę oraz w jaki sposób pozyskuje się miód. Uczniowie dowiedzieli się w jaki sposób, my ludzie, możemy pomóc przetrwać pszczołom, bo jak powiedział Albert Einstein, jeśli zginie ostatnia pszczoła na kuli ziemskiej, ludzkości pozostaną tylko cztery lata życia. Na zakończenie można była spróbować, jak smakuje miód bezpośrednio wyssany z woskowego plastra . Było to bardzo ciekawe, pełne wrażeń spotkanie.
wstecz